Mastery – De beste versie van jezelf worden

Ik was 21 jaar oud. Ik had net mijn MBO papiertjes binnen, het was nacht en ik was met een paar vrienden de stad aan het verkennen. We waren aan het vieren dat we net afgestudeerd waren en hadden geen zin om naar huis te gaan. Na een paar uurtjes verdwalen kwamen we uit op dit groot spook huis. We zagen een slank figuur bij de poort staan. Hij keek ons direct aan en vroeg uitnodigend “Would you like a tour?”. Ik keek naar mijn vrienden, maar toen nam mijn nieuwsgierigheid het over en ik liep achter de man aan, het spookhuis in. Zonder te weten wat hier zou kunnen gebeuren.

Ik heb verschillende domme dingen in mijn leven gedaan, zoals het voorbeeld hierboven. Op het moment zelf wist ik maar al te goed wat ik deed, maar mijn nieuwsgierigheid nam simpelweg over. Ik wilde iets ontdekken, het liefst door hier een spannend verhaal aan over te houden.

Maar of je nou houdt van risico’s nemen en van domme dingen doen, of liever rustig een boek pakt om kennis te vergaren, we hebben allemaal diezelfde drijving om te leren, om te groeien. Om te beste versie van jezelf te worden. Dit noemen we ‘Mastery’ en is het onderwerp van deze blog post.

Mastery of Competence

De term ‘Mastery’ voor motivatie is in het leven geroepen door Dan Pink, met zijn boek Drive. De oorspronkelijke motivatie theorie (Self Determination Theory) gebruikt echter een andere term: compentece. Met beide woorden wordt hetzelfde bedoelt, maar:

  • Mastery legt de nadruk op de beste zijn (be the master).
  • Competence legt de nadruk dat je skills relevant moeten zijn (je bent competent in je omgeving).

Zoals altijd ligt de waarheid hier in het midden. We zijn allemaal gemotiveerd om beter te worden, het liefste de beste. Maar dan wel met skills die relevant zijn in jou omgeving.

Voorbeeld: Als ik een presentatie geef over noodles maken bij mijn IT klant, verwacht ik een lage opkomst. Maar als ik vertel over hoe noodles mij inzicht hebben gegeven in software code, kan ik een hogere opkomst verwacht. Mensen zullen een hogere motivatie hebben, omdat zij verwachten dat zij hier iets van leren dat relevant is voor hun werk.

Photo by Rita Morais on Unsplash
Photo by Rita Morais on Unsplash

Organiseer een motiverende omgeving gebaseerd op mastery

Het belangrijkste ingredient voor een motiverende omgeving, gebaseerd op mastery, is het creëren van een platform waar mensen kunnen leren. Belangrijk hierbij is om deelnemers een X hoeveelheid tijd vrij te laten maken om op locatie Y af te spreken, met het doel om kennis op te doen en te delen. De meest effectieve manier is door een structureel vast moment te plannen voor dit platform. Enkele voorbeelden zijn:

  • Innovation Days. Eén dag in de 6 weken, waar werknemers zelf bepalen waar zij aan werken. Zolang ze hun opgedane kennis aan het eind van de dag delen aan de rest van de groep.
  • Lunch Sessies. Het houden van presentaties of brainstorms tijdens lunch. Deelnemers kunnen belangrijke onderwerpen aandragen, of filmpjes voorstellen om naar te kijken.
  • Morning Study. Waarbij alle werknemers iedere ochtend een uur de tijd hebben om vakgerelateerde literatuur te lezen, TED filmpjes te kijken, of te discussieren over nieuwe best practises.

Wat kan jij zelf doen?

Ieder individu kan een verschil maken. Met de volgende simpele tricks kan jij meehelpen met het creëren van een motiverende omgeving gebaseerd op mastery, zonder een heel platform te hoeven organiseren.

  • Vraag om en geef feedback. Feedback is de belangrijkste techniek om erachter te komen of kennis relevant is voor jou omgeving. Door feedback te geven, motiveer jij anderen om meer te leren, of juist een nieuw onderwerp op te pakken. En door feedback te ontvangen leer jij hoe je jou kennis beter kunt gebruiken binnen je omgeving.
  • Doe, faal en leer. Experimenteren (en fouten maken) is de beste manier om te groeien en nieuwe dingen te leren. Daarnaast is het een feit dat wij allemaal fouten maken. De slechtste manier om hier mee om te gaan is door deze fouten te negeren. Als jij alleen de snelste manier naar de bushalte kent, heb je weinig kennis van de omgeving. Wellicht mis jij een adembenemend uitzicht in je buurt.

Dus wat jou rol binnen het bedrijf ook is, ook jij kan meehelpen om een motiverende omgeving op te zetten, gebaseerd op mastery. Simpelweg door feedback te vragen en te geven, en door te experimenteren.

En wat betreft het spookhuis… Onze gids was ons de hele tijd voor de gek aan het houden en ons bang te maken. Maar wij deden mee tot het einde van de tour, en tot slot keken wij nog samen naar een Phil Collins DVD. Het spookhuis was prachtig en we hebben veel nieuwe geschiedenis lessen gekregen over de VOC tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *