Categories
Mijn Geloofsopvattingen

Hallo

Ik, Fin Kingma, ben een romantische tester!

Hey,

Mijn naam is Fin Kingma. Voor een lange tijd heb ik mezelf als een motivatie expert gezien binnen de test-wereld. Tot een paar maanden geleden was deze website daar ook nog op gericht. Nu niet meer. De wereld veranderd. En ik nu ook.

Er is veel veranderd in de afgelopen tijd. Met name gedurende het laatste jaar. Ik heb namelijk een jaar geleden een burn-out opgelopen…

Mensen die mij goed kennen zullen hier waarschijnlijk niet verbaasd over zijn, dit was namelijk iets dat mij moest overkomen. Mijn oude werkritme was niet vol te houden op de lange termijn. Zo heb ik een ongelofelijk hoog verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ik mezelf vaak in zware situaties wist te manoeuvreren op werk. Niet omdat ik hiervan genoot, maar omdat ik wist dat dit nodig was om de klant te helpen. Na 4 jaar hard werken heeft dit gedrag er uiteindelijk toe geleid dat ik heb moeten accepteren wie ik ben en wat ik kan (he shit, ik heb dus ook grenzen ;-( ).

Ondertussen heb ik het zwaarste meegemaakt en begin ik langzamerhand weer meer te werken. Nu ik dit typ werk ik 5 dagen 5 uur per week. Nog onbetaald, maar wel voor een organisatie die ik kan helpen. Hierdoor word ik ook direct geconfronteerd met mijn verantwoordelijkheidsgevoel waar ik nu mee moet leren omgaan.

In het afgelopen jaar heb ik veel verschillende veranderingen doorgevoerd in mijn leven, om dichterbij mezelf te blijven en te voorkomen dat dit nog een keer gebeurd. Zo neem ik nu dagelijks een verplicht uur aan mentale rust (meditatie, wandelen, of simpelweg een nap), en heb ik twee kittens in huis genomen. Maar de belangrijkste verandering zal terug te vinden zijn in dit blog, namelijk dat ik een romantische tester ben geworden. Ik zal dit verder uitleggen.

Gedurende mijn re-integratie traject ben ik achter een persoonlijk probleem gekomen van mijzelf. Ik heb me namelijk laten testen op het enneagram, een persoonlijkheidstest met verschillende profielen, welke gericht is op de identiteit laag van het ui-model (zie hieronder).

Van alle profielen was de perfectionist degene die het duidelijkst naar voren kwam. Mooi, weer wat geleerd. Maar toen ging ik verder analyseren. Ik pakte het ui-model erbij en ging analyseren op welk niveau ik een perfectionist was.

Het ui-model
Het ui-model

Ik kwam hierbij tot een interessante conclusie. Al het gedrag dat ik vertoonde van de perfectionist, kwam voort uit de ‘overtuiging’ laag. Ik had me dit gedrag aangeleerd, omdat ik wist dat ik op deze manier succesvol zou zijn in de huidige markt.

Hiervoor gebruikte ik de volgende vraag: ‘Waarom vertoon ik dit gedrag?’, en als ik dit kan beargumenteren met een antwoord, weet ik eigenlijk al zeker dat de kans groot is dat dit niet uit mijn identiteit komt. Je persoonlijkheid bestaat namelijk uit alle lagen van het ui-model. Een onderdeel is jou eigen identiteit, en een ander deel is wat je hebt geleerd (zelfverzekerd praten is effectief om mensen te overtuigen).

Het enige gedrag waarvan je zeker kunt zijn dat het uit je identiteit komt, is het gedrag dat jij vertoond zonder dat je kunt beargumenteren waarom dit goed of juist gedrag is.

Ik ging andere profielen van het enneagram afspeuren. Al snel kwam de romanticus naar voren. Binnen de romanticus stonden verschillende gedragseigenschappen beschreven die ik erg vervelend vind van mijzelf. Bijvoorbeeld: “Moet altijd opvallen binnen grote groepen en wordt ongelukkig als hij dat niet kan”. Ik kan bijvoorbeeld niet genieten van festivals, omdat ik het gevoel heb dat ik daar verdwijn in de menigte. Naast dit voorbeeld stonden er nog meer herkenbare gedragseigenschappen in die ik herkende.

Lang verhaal kort: ik kwam erachter dat ik een aangeleerde perfectionist was, maar diep van binnen ben ik toch echt een romanticus.

En sinds ik die conclusie heb getrokken herken ik steeds meer eigenschappen van mezelf die je als een ‘romanticus’ zou omschrijven. Dus ik zeg het nu ook maar:

Ik, Fin Kingma, ben een romanticus!

 

En dat is nou precies de verandering die ik in mijn blog naar voren laat komen. Dit blog is nu mijn persoonlijke uiting als romanticus. Hierin zal ik mijn visie, principes en geloofsovertuigingen delen die mij het persoon maken dat ik ben (in plaats van het persoon dat ik heb aangeleerd om succesvol te zijn).

 

Fin Kingma, de romantische tester!

Leave a Reply

Your email address will not be published.