Categories
Bitching

Waarom zijn wij een marathon aan het sprinten?

Enkele jaren geleden had ik een discussie met een collega over Scrum. Scrum is een framework om software op te leveren. Zelf ben ik een groot voorstander, maar hij kwam wel met een ongelofelijk goed argument tegen Scrum.

De naam sprint. Blijkbaar lever je software in sprints op. Een zin zoals dit is ondertussen normale taal geworden binnen de IT, zelf dacht ik er ook nauwelijks over na. Maar zodra je er beter over gaat nadenken, is dit volstrekt belachelijk. Want Scrum is ook een framework dat zich richt op iteratief, kleine stukjes software opleveren. Want software is tenslotte nooit af, er kan altijd wel iets verbeterd worden. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een minimale versie van de software oplevert, en deze daarna stap voor stap verbeterd. Op basis van de wensen van de markt. Want zo zorg je ervoor dat je waardevolle software maakt. Door continu kleine stukjes op te leveren en te controleren of iedere aanpassing voldoet aan de wensen van de markt.

Maar hiermee zeggen wij dus eigenlijk, dat software onderhouden nooit af is, en vergelijken zou zijn met een marathan. Maar alsnog werken wij in ‘sprints’ om software te schrijven. Onderbewust ontstaat hierdoor de misopvatting: dat wij continu een marathon aan het sprinten zijn.

Dat kunnen wij niet. Dat kan niemand. En dat is voor een deel het probleem waar veel IT organisaties tegenaan lopen. Zij verwachten echt dat developers de marathon blijven sprinten.

Laat ik maar even met het verlossende woord komen:

Als je over een lange periode je software wilt blijven onderhouden, moet je niet te sprinten!

Dus hierbij nog een oproep naar alle developers: stop met sprinten! Kijk naar de toekomst en doe het eens rustig aan! Want anders ben jij de volgende met een burn-out!

Leave a Reply

Your email address will not be published.